آشنایی با علم تحقیق در عملیات
تحقیق در عملیات معمولا در قالب عناوینی چون علم مدیریت (Management Science)، روش های مقداری (Quantitative Methods)، تحلیل مقداری (Quantitative Analysis) و علم تصمیم گیری (Decision Science)نیز بیان می گردد. عبارت تحقیق در عملیات معمولاً به صورت مخفف OR نوشته میشود.
تحقیق در عملیات یک رویکرد علمی است که درصدد حل مسائل مدیریتی است و هدف آن کمک به مدیرات جهت تصمیم گیری بهتر است. تحقیق در عملیات بر مجموعه ای از فنون ریاضی تاکید دارد که یا در حوزه علم مدیریت توسعه یافته اند و یا از سایر رشته های علوم هماندد ریاضی، طبیعی، آمار و مهندسی اقتباس شده اند.
تحقیق در عملیات یکی از زیرشاخههای ریاضیات کاربردی است و جنبههای کاربردی آن درمهندسی صنایع نیز مورد توجه قرار میگیرد. ریاضیات کاربردی به متخصصان امکان میدهد تا جنبههای نظری تحقیق در عملیات را بررسی کرده و آن را گسترش دهند و توانایی ایجاد و توسعه تحقیق در عملیات را فراهم کنند. باید به خاطر داشت که تحقیق در عملیات چیزی بیش از مجموعه ای از فنون ریاضی است. این علم نیز همانند سایر علوم با مسائل و مشکلات به طریق منطقی برخورد می کند. نگاه OR به مسائل مدیریتی یک نگاه سیستماتیک و منطقی است.
ابزارهای اصلی استفاده شده توسط تحقیق در عملیات مدلسازی ریاضی، بهینهسازی، آمار، نظریه گراف، نظریه بازیها، نظریه صف، آنالیز تصمیمگیری و شبیهسازی است. به دلیل ماهیت محاسباتی این شاخه، OR با علوم کامپیوتر پیوند دارد و تحلیلگر تحقیق در عملیات معمولاً از نرمافزارها یا کدهای اختصاصی استفاده میکنند که توسط خودشان یا همکارانشان ایجاد شدهاند. نرمافزارهای تجاری تحقیق در عملیات معمولاً با عنوان ابزارهای حل مساله شناخته میشوند و قابلیت استفاده در نرمافزارها و کدهای خودنوشته را دارا هستند. ویژگی بارز تحقیق در عملیات نگاه کلی آن به سیستمها و بهبود آن است و به جای آنکه بر یک یا چند جزء سیستم تمرکز کند تمام سیستم را مد نظر قرار میدهد. تحلیلگران تحقیق در عملیات معمولاً با مسائل جدیدی مواجه میشوند و باید تشخیص دهند که کدامیک از روشها بیشتر با ساختار سیستم، اهداف بهبود و قیدهای زمانی و توان محاسباتی منطبق است. به همین دلیل (و دلایل دیگر) نقش نیروی انسانی در تحقیق در عملیات حیاتی است. همانند ابزارهای دیگر، تکنیکهای OR به تنهایی قادر به حل مسائل نیستند.
ادامه مطالب بزودی منتشر می گردد...